Fichas de obradoiros: ENCHECHAPA

Nome: Obradoiros con chapas, Enchechapa: Chapaenchenta, Chapucera e Masachapa.
Motivación: As chapas son un interesante recurso material para diferentes obradoiros,
creativos, lúdicos e artísticos.
Acción: Encher chapas con diferentes tipos de materiais: silicona, cera, masa de pan, plastilina, etc. Enchendo a chapa tamén podemos aproveitar para persoalizala.
Loxística: superficie plana, toma de corrente, espacio cómodo para manualidades, material para encher.
Idade: A partir de 9-10 anos.

CHAPAENCHENTA
¿QUE PRECISAMOS?
chapas, pistola (termocoladora) de silicona e barras de silicona transparente
¿E COMO SE FAI?
Buscamos unha mesiña e colocamos un xornal aberto sobre a mesa para non manchala.
Collemo-las chapas (mellor xa pintadas) e colocámolas coa parte interior cara arriba. Entrementres collemo-la pistola de silicona enchufámola e agradamos a que quenza un pouquiño (¡Ollo, que queima!). Coa pistola xa quente metémo-la barra de silicona e preparámonos para ir enchendo chapas. Non fai falla moita cantidade, pero iso é cuestión de gustos.

CHAPACERA
¿QUE PRECISAMOS?
Chapas, candeas e chisquiero ou mistos.
¿E COMO SE FAI?
Buscamos unha mesiña e colocamos un xornal aberto á metade sobre a mesa para non manchala.
Collemo-las chapas (mellor xa pintadas) e colocámolas coa parte interior cara arriba, deixando un pouco de espacio entre unha e outra. Acendémo-la candea e preparámola para que deixar cae-la cera dentro da chapa.
MASACHAPA
¿QUE PRECISAMOS?
Chapas, fariña, auga, sal, recipiente para amasar e forno.
¿E COMO SE FAI?
Con fariña, sal e auga facemos unha masa como se fose unha empanada (pregúntalle a un maior), as proporcións son as de sempre: a ollo. Se ves que non liga, mételle auga, se te pasas coa auga, máis fariña. É convinte que leven abondo sal para que se conserve. Lembra que con pouca masa (50 g de fariña) tes para moitísimas chapas. Cando xa teñas todo amasado, podes ir enchendo as chapas con masa. É imporante non encher toda a chapa porque logo a masa crece un pouco e non convén que a masa sobresaia da chapa: con encher ata a metade coa masa, abonda. Mételas chapas no forno uns 15-20 minutiños a temperatura media (175 ºC) e logo sácalas na bandexa do forno (¡Ollo, non as toques coa man que queiman!).

Nenhum comentário: